2019.02.21

VIP programunkról és a blokkonként is igénybe vehető online EPSO CBT felkészítőről a Tovább gombra kattintva olvashatsz!


Tovább...

EPSO CBT felkészülésedhez nyújtanak óriási segítséget a Társaságunk által gyártott Verbal, Numerical, Abstract Reasoning valamint a Situational Judgement tesztek.


Tovább...

Baneth András nagysikerű
THE ULTIMATE EU TEST BOOK
sorozatának legújabb AD és AST
színtű, valamint AC felkészítő
könyveit, idén is KEDVEZő ÁRON
VÁSÁROLHATOD MEG!


Tovább...

AKTUÁLIS EPSO CBT és AC felkészítő kurzusainkra már most várjuk jelentkezésedet! Minél előbb biztosítsd helyed a felkészítőn! A jelentkezéseket faxon, vagy e-mailben várjuk!


Tovább...

Illik

Az alábbiakban néhány olyan tippet, tanácsot adunk közre, amelyek segíthetnek eligazodni a levelezőlisták írott és íratlan szabályai között.

mailinglistMilyen egy jó hozzászólás?

 • Először is, jó, ha rövid és célratörő. Ne kószálj el a témától és soha ne írj olyan hozzászólást, ami csak valaki gépelési vagy helyesírási hibáira mutat rá.
 • Mindig igyekezz pontosan megfogalmazni a hozzászólás témáját (email küldés esetén tárgy, subject)! Nem sokat mond az olvasó számára, ha csak annyi van a levél témakörében, hogy "info".
 • Légy tömör anélkül, hogy túlságosan rövid lennél! Amikor egy levélre hivatkozol, csak annyit idézz az eredetiből, amennyi ahhoz kell, hogy érthető legyen a válaszod, és ne többet - de annyit feltétlenül! Rendkívül rossz szokás idézni az egész szöveget a válaszban. Viszont az is kellemetlen, ha az olvasónak kell kitalálnia, hogy miről is van szó.
 • Amikor hozzászólást írsz, ne siess, fogalmazz világosan! Vigyázz a helyesírásra és a helyes fogalmazásra! Mielőtt elküldenéd a leveledet / fórum hozzászólásodat, nézd át alaposan, javítsd ki az elütéseket!

Konfliktusok kezelése:

 • Ha valakivel nem értesz egyet, akkor célszerűbb személyes üzenetekben rendezni a dolgot, mint vitát folytatni conflictegy listán. Ha olyasmin vitáztok, ami érdekelheti a lista olvasóit, akkor érdemes a vitátok eredményét összefoglalni és elküldeni a listára.
 • Ne küldj személyeskedő és/vagy durva hangvételű leveleket a listákra! Ne írjál heves leveleket és ne válaszoljál ilyenekre. Az Adminisztrátorok törölhetik az ilyen hozzászólásokat!
 • Ha véletlenül személyes üzenetet küldtél egy listára vagy csoportba, akkor küldj egy bocsánatkérő üzenetet az eredeti címzettnek és a listának ill. csoportnak is.

figyelemTovábbi hasznos tudnivalók:

 • A levelezőlistákra elküldött levelet nem lehet visszavonni. A rendszer működéséből adódóan a rendszergazda sem képes erre. Ez azt jelenti, hogy csak akkor szabad elküldened az üzenetedet, ha már bizonyos vagy benne, hogy azt szeretnéd, hogy megjelenjen.
 • Vigyázz arra, hogy mit írsz, mert sokan olvashatják! Jusson eszedbe az is, hogy a listákat archiváljuk, így azok később is olvashatóak.
 • A legtöbb levelezőprogram rendelkezik Válasz funkcióval. Ez kényelmes magánlevelezéskor, de igen bosszantó lehet levelezési listáknál. Amikor listán jött üzenetre válaszolsz, akkor vizsgáld meg a „Reply-To”: mezőt. Ez esetünkben a lista címe, azaz a válaszod a lista összes tagjának megy. Mielőtt a levelet elküldenéd, nézd meg a címzettet még egyszer. Magánlevelet NE küldj listára.
 • Ne írj HTML-t vagy egyéb formázásokat tartalmazó levelet, hiszen a régebbi számítógépeken és a karakteres levelezőprogramokban ezek nem jelennek meg, feleslegesen megnövelik a levél méretét. Továbbá, mivel sok spam HTML-levél formájában érkezik, ezért azt a spamszűrő rendszer spamnek minősítheti, így a hozzászólásod nem biztos, hogy megjelenik a levelezőlistán.
 • Ha aláírást (signature) illesztesz a leveled végére, akkor azt fogd rövidre, négy sornál ne legyen hosszabb!
 • Ne küldj politikai és/vagy vallási tartalmú levelet listákra, illetve ilyen levelekre ne válaszolj, ne kezdj el a listákon politizálni (akkor sem, ha nem értesz egyet a feladó véleményével). Az adminisztrátorok a lehető legrövidebb időn belül törlik az ilyen jellegű hozzászólásokat!